Puolusta heikompaa – vastusta kiusajaa!

 

 

Kiusaamisen ja henkisen väkivallan päämäärä ja pyrkimys on hylätä ihminen. Kun opimme näkemään tämän, meille avautuu uusi näkökulma kauppiasyhteiskunnan kilpailukultuuriin, jossa suuri osa väestöstä hylätään, työttömiksi, elämään köyhyydessä ja osattomuudessa, ilman arvonantoa ja hyväksyntää.

On kuitenkin vaikeaa nähdä sitä, että kiusaaminen ja henkinen väkivalta olisikin luonteeltaan rakenteellista ja yhteiskuntamme perustoimintatapoihin kuuluvaa sekä julkisesti hyväksyttyä. Ihmiset ovat siten rakennettu että heidän oman turvallisuuden tunteensa ja psyykkisen tasapainonsa kannalta on vaikeaa kyseenalaistaa väitteitä, jotka esitetään julkisina totuuksina tiedotusvälineissä ja viranomaisten suulla. On liian hämmentävää ajatella että julkinen totuus olisi tarkoistushakuista ja vääristeltyyn totuuteen sekä valheeseen rakentuvaa. On liian hämmentävää ajatella että esim. lastensuojeluviranomaisten huostaanottopäätöksissä olisi jotakin perustavalla tavalla väärää. On liian hämmentävää ajatella että lastensuojelun nimissä tehdyt huostaanotot leimaisivat lapset ja heidän vanhempansa sekä aiheuttaisivat heidän monitasoisen syrjimisensä ja asettaisivat heidät laajamittaisen henkisen väkivallan uhreiksi.

Kun ministerin suulla Hesarin pääkirjoitukessa esitetään jotakin on vaikeaa ryhtyä asiaa epäilemään. On helpompi nyökytellä mukana. Halu olla yhtä mieltä muiden kanssa on vahva tarve koska, jokainen pyrkii tulemaan hyväksytyksi. Eri mieltä oleminen uhkaa tätä pyrkimystä. Juuri tästä kumpuaa konsensensushakuisuus (ja sixpack-ajattelu) ja myös mielipidevapauden rajoitukset, itsesensuuri ja jopa mielipidevaino. On turvallista olla yhtämieltä ’Hesarissa’ painetun ’ministeritotuuden’ kanssa. Erimielisyys kun voi vaikeuttaa ja tehdä säröjä ’kivan kaverin’ ja mukavan ihmisen kuvaan. Pahinmillaan se voi johtaa jopa syrjintään ja mielipidevainoon. Sosiaalisten paineittemme takia ’mielipiteen vapaus ja sanan vapaus’ paljastuukin tarpeeksi yhdenmukaiseen ajatteluun ja erimielisten syrjinnäksi.

On onnetonta, että Suomesta puuttuu yhteiskunnallinen liike joka asettuisi yksiselitteisesti heikommassa asemassa ja syrjittyjen ihmisten puolelle.  Suomessa on käytännössä vain puolueita ja liikkeitä, jotka laulavat kuorossa ylistystä markkinavoimille ja kauppiasyhteiskunnan kilpailukulttuurille. Ei ole enää nuoria Ilkka ja Vappu Taipaleen kaltaisia ihmisiä, jotka synnyttäisivät kansalaisaktivismia syrjittyjen puolesta ja jotka saisivat päättäjät pysähtymään vältämättömien oikeudenmukaisuutta lisäävien yhteiskunnallisten muutosten äärelle.

On havahduttavaa havaita, että kiusaamisen raskas arsenaali ja kaikkein pahimmat vauriot aiheuttavat kiusaamisen muodot, kuten toisten hylkääminen, leimaaminen ja toisten yhteyden ulkopuolelle sulkeminen ovat täysin salittuja ja hyväksyttyjä nyky-Suomessa.

On havahduttavaa huomata että todellinen, vaikeasteinen ja pitkäkestoinen kiusaaminen on paljon muuta kuin tunnevaltaisia, kiukustumisen ja pahanolon vallassa lausuttuja epäsopivia sanoja.

Se että kiusaaminen nähdään vain joinakin ’homo’ tai ’neekeri’ nimittelyinä on suorastaan harhaan johtavaa. Se on ainakin kovin pinnallista ja kiusaamisen todellista luonnetta ymmärtämätöntä. Meitä on opastettu näkemään kiusaaminen ja kiusattuna oleminen kovin pinnalliselta kannalta ja suppeasta näkökulmasta. Me emme halua nähdä niiden tuskaa jotka on hylätty, arvottomina ja halveksittuina muiden yhteyden ulkopuolelle.

Päinvastoin kauppiasyhteiskunnan kultuurin ja yhteiskunnan enemmistö pitää suotavana ja hyväksyttynä ’luusereiden’ syrjintää! Vaikea-asteinen ja pitkäkestoinen kiusaaminen tapahtuu hyväksytysti ja ’korrektilla’ tavalla hyvätapaisten käytössääntöjen puitteissa kirjallisiin dokumentteihin ja päätöksiin vedoten.

Ihmisten syrjiminen ja erottaminen toisten yhteydestä tehdään Suomessa täysin laillisesti ja ilman kenenkään tähän puuttumatta. Koska tämä koskee satoja tuhansia suomalaisia siitä vaietaan ja siitä ei saa puhua. Eikä kukaan luontevalla tavalla ja uskottavasti osaa puhua tästä kaikkien tiedossa olevasta laajimmasta ja kaikkein pahimmat arvet jättävästä syrjinnästä ja henkisestä väkivallasta.

Esimerkiksi mielipidevaino tapahtuu juuri edelläkuvatulla ’hyvätapaisella’ ja korrektilla tavalla,,, ’pikkuporvarillisen charmin’ takaa on mahdollista suorittaa mitä julkeinta henkistä väkivaltaa, jonka julkilausuttuna tavoitteena on ihmisten erottaminen toisten yhteydestä ja heidän syrjimisensä tämän tuloksena.

Mainokset
Kategoria(t): Artikkelit. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s