Syytöstuhrinta

Jorma Heikkinen:

Anaalinen fiksaatio ja psykopatia
Monet mielenterveyskuntoutujat ovat elämänsä aikana joutuneet jopa useita kertoja loanheiton uhriksi. Heitä on pilkattu mielisairaaksi, hulluksi, jne. Näiden pilkkaavien ’hullu’-leimojen avulla lokaa heittäävät ’sottaajat’ ovat voineet liittää kohteeseensa ennakkoluuloisia ja harhaisia  kielteisiä asenteita kohteensa vaarallisuudesta, seksuaalisesta kieroituneisuudesta, huumeitten käytöstä, rikollisuudesta ja väkivaltaisuudesta. Nämä kokemukset ovat aiheuttaneet  monille ’sottauksen’ kohteeksi joutuneille vakavaa uhkaa heidän mielenterveydelleen ja vakavaa uhkaa myös heidän fyysiselle turvallisuudelleen.

On huomionarvoista että  mielenterveyskuntoutujat joutuvat kymmenen kertaa useammin fyysisen väkivallan uhriksi kuin muu väestö keskimäärin. On ilmeistä, että tätä selittää ainakin osaksi  ennakkoluulot ja harhaiset käsitykset mielenterveyskuntoutujia kohtaan.

Miten tällaiseen ’loanheittoon’ pitäisi suhtautua? Onko olemassa mitään selittävää ja lohduttavaa näkökantaa? Tällainen löytyy anaalisesti fiksoituneiden psykopaattisten persoonien selitysmallista. Loanheitto on ymmärrettävissä loanheittäjän kehittymättömyytenä ja kehityshäiriönä. Pidättämisen ja ulkoistamisen  ulostusproblematiikka on loanheittäjien varhaislapsuuden fiksaation ajankohta. Anaalisesti fiksoituneet haluaisivat sotata ja sotkea ympäristönsä ulosteillaan. Koska he eivät voi sitä tehdä yhteisöpaineiden takia, he kompensoivat tämän sanallisesti helpottaakseen traumansa aiheuttamaa ahdistusta. Sen sijaan että he tuhrisivat ympäristönsä ulosteillaan he tuhrivat sanoillaan ympäristönsä ihmisiä. Sanallinen tuhrinta tapahtuu usein syytösten ja syyllistämisen avulla. ’Syytöstuhrinta’ on usein tuhrijalle helppo tapa säilyttää siistin tytön tai pojan status, sillä kukaan ei koskaan katso sormea, joka osoittaa kuuta. Kaikki katsovat kuuta, ei syytöksiä ja syyllistämistä toimittavaa suuta. Syytösten esittäjä ei joudu moraalisesti arveluttavaan asemaan. Päinvastoin hän syytöksiä esittämällä osoittaa olevansa yleisen syyttäjän kaltainen moraalinvartija.
Loanheittäjät ns. ’anaaliset suttaajat’ ovat taitavia loanheitossaan ja mustamaalauksessaan. He vihjailevat ja käyttävät hyvää kieltä. Anaalisille suttaajille toisten pilkkaaminen ja mustamaalaaminen on hauskaa ja sitä he tekevät sitä huumorin varjolla. He leimaavat uhrinsa esimerkiksi sairaaksi ja käyttävät mm. mielisairaan sanaa lyömäaseenan. He osaavat uhkailun kaikki muodot. He esimerkiksi uhkailevat häväistyskirjoituksilla ja lehtiartikkeleilla. He lupaavat
kirjoittaa ja julkaista uhristaan hänen maineensa pilaavia lehtijuttuja. Psykopaattiselle ’syytöstuhrijalle’ syytösten kohteen on kuitenkin mahdollista antaa anteeksi oivaltamalla syytösten esittäjän anaalinen fiksaatio, varhaislapsuuden traumaattiset elämykset siisteyskasvatuksessa ja ulostustoiminnoissa. Anaalisesti fiksoituneet ovat monesti psykopaattisia persoonia, joilta puuttuu kyky empatiaan. Näyttää ikään kuin heillä ei olisi omaatuntoa joka sanoisi, että he aiheuttavat teoillaan ja sanoillaan toisille kanssaihmisilleen psyykkistä kärsimystä ja joskus myös fyysistäkin tuskaa. Psykopaatti ei koskaan kykene pyytämään anteeksi loukkauksiaan. Hän ei kykene näkemään omia puutteitaan ja virheitään. Psykopaatti ajattelee että hänen aggressiiviset tekonsa ja sanalliset loukkauksensa aiheutuvat heidän aggressioidensa kohteiden puutteista ja virheistä. Psykopaattinen aviomies lyö vaimonsa silmät mustiksi ja syyttää tästä teosta vaimoaan, joka ei sanonut mitään, mutta oli olemassaolollaan laukaissut psykopaatin aggressiot.
Koska psykopaateilta puuttuu omatunto ja kyky empatiaan he voivat toteuttaa itsekkäitä päämääriään estoitta. Yksilökeskeinen individualistinen kilpailukulttuurimme suosii psykopaattisia persoonia. Vailla omantunnon kolkutusta psykopaatti voi edetä urallaan toisista välittämättä, firman johtoon, yhdistysten puheenjohtajiksi, ministereiksi ja ylijohtajiksi. Psykopaatit menestyvät länsimaisen porvarillisen rahanahneen mammonanpalvonnan maailmassamme.
Tässä heitä auttaa se, että he ovat yleensä sangen lahjakkaita sosiaalisesti. He ovat monesti hurmaavia, hyvin pukeutuvia supliikkimiehiä ja –naisia. He ovat kaikkien huulilla ja heille riittää ihailijoita ja myötäjuoksijoita. Vaikka psykopatia on vaikea-asteinen mielenterveysongelma se on pääasiassa hoidotta, koska psykopaateilta puutuu sairauden tunne. Psykopaatit pitävät omaa mielenterveyttään hyvänä.
Mitä keinoja mielenterveyskuntoutujalla on suojata itsensä loanheitolta? Tärkeää on olla provosoitumasta loanheitosta. On tärkeää olla tietyllä tavalla loanheiton yläpuolella ja olla ottamasta loanheittoa vakavasti. Kyseessähän on loanheittäjän oma ongelmallisuus. Mutta kun loanheitto on tapahtunut olisi hyvä jos voisi tästä puhua ystävän ja vertaistukihenkilön kanssa sekä omalle psykoterapeutille. Ystävän ja terapeutin kanssa voi loanheiton käydä lävitse ja havaita kuinka tämä on aiheutunut loanheittäjän omista vaikeuksista.

Artikkelin teksti on julkaistu mm. mtkl:n Revanssilehdessä ja  julkaisussa:  ’Henkisen väkivallan pelit ja leikit’. Julkaisu on tilattavissa Jorma Heikkiseltä

Mainokset
Kategoria(t): Henkilnen väkivalta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Syytöstuhrinta

  1. Pirjo Heikkilä sanoo:

    Syyttäjä, loanheittäjä ei huomaa omia ongelmiaan, eikä hänellä ole pienintäkään halua niitä tunnistaa. Helppoahan se on haukkua toista. Mutta entäpä näkeekö loanheittäjä kohteessaan mitään hyvää. Ehkäpä hän kykenee vain tuntemaan vihaa, kateutta ja pettymystä. Niin, ole kova ´jätkä´, älä kiusaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s