Irti häpeäleimasta

Irti häpeäleimasta

Duodecimin julkaisemana on ilmestynyt psykiatrian professori Jyrki Korkeilan, lääketieteen tohtori Kaisla Joutsenniemen, psykiatri Eila Sailaksen ja ylilääkäri Jorma Oksasen toimittama kirja ’Irti häpeäleimasta’. Teoksen kirjoittajia ovat viestintäjohtaja Inkeri Aalto (MTKL), psykoterapeutti Seppo Anttonen, psykologi Esa Aromaa, omainen Ansu Haven, lääketieteentohtori Kaisla Joutsenniemi, psykiatrian professori Korkeila, TYKS, ylilääkäri Jorma Oksanen, kuntoutuja Kirsi Rekola, ylilääkäri Eila Sailas, hallintojohtaja Leena Salmijärvi (Sopimusvuori), filosofian dosentti Valtteri Viljanen, yrittäjä Satu Viskari, koulutusjohtaja Mika Vuorela (MTKL), tutkimusprofessori Kristian Wahlbeck.

Kirjan artikkelit kuvaavat häpeää moniulotteisella tavalla ja useasta lähtökohdasta. Kirjassa esille tulevat mm. kuntoutujan, omaisen, psykiatrin, psykologin ja filosofin näkökulma. Se on tarkoitettu sekä ammattilaisille, että myös jokaiselle asiasta kiinnostuneelle. Häpeäleima, stigma ilmenee jossain muodossa kaikkialla yhteiskunnassa ja kulttuurissa jokaisen ihmisen ajattelussa ja asenteissa. Häpeäleima on keskeinen este paremmalle mielenterveyden hoidolle, hoitoon hakeutumiselle ja mielenterveyskuntoutujille ja heidän omaisilleen. Jopa mielenterveysalan työntekijät saavat osakseen näitä kielteisiä asenteita. Psykiatriaan kohdistetaan samantapaisia stereotypioita kuin psykiatrisiin potilaisiin. Kielteiset asenteet ja häpeä altistavat kiusaamiselle ja laskevat tarpeettomasti itsetuntoa ja itseluottamusta. Mielenterveyden ongelmista kärsivä tarvitsee kipeästi sosiaalisen verkoston tukea, jonka kielteiset asenteet ja häpeäleima vaarantavat.

Häpeäleimasta voi toipua ja sitä vastaan on mahdollista toimia. Häpeäleima voidaan kuvata koostuvan kolmesta osasta; tiedon puutteesta, ennakkoluuloista ja näistä kahdesta kumpuavasta syrjinnästä. Lisäämällä tiedon saantia, nykyaikaisten kuntoutusmuotojen saantia, vertaistukea ja sosiaalisten verkostojen tukea voidaan toimia häpeäleiman voittamiseksi.

’Irti häpeäleimasta’ -kirjaa on mahdollista tilata ja ostaa mm. Duedecimin nettikirjakaupasta. Sen tilaaminen oman mt-yhdistyksen käyttöön kannattaa. Sillä on käyttöä jokaiselle joka haluaa hahmottaa, ymmärtää, ottaa etäisyyttä, selvittää, kuntoutua ja toipua häpeäleimasta. Se on oiva apu itsehoidossa ja kirjalla on käyttöä myös oma-apu- ja vertaistukiryhmissä. MTKL:n kaksi työntekijää viestintäjohtaja Inkeri Aalto ja edesmennyt koulutusjohtaja Mika Vuorela ovat kirjan kirjoittajia. Myös MTKL:n tarpeisiin ja liiton jäsenille suosittelen kirjaa.

Mainokset
Kategoria(t): Artikkelit. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s