Uusi suunta lastensuojeluun – Perheille lisää tukea!

Uusi suunta lastensuojeluun

Perheiden tukea lisättävä!

Aika: to 3.5. 2012 klo 14.00–17.00.

Paikka: Mielenterveyden keskusliiton Turun aluekeskus

Läntinen pitkäkatu 35 2. krs, Turku

Kouluttajina Merja Karinen, (juristi, MTKL), Anita Birstolin,

(perheterapeutti), Ani Leikonniemi (HOL Huostaan Otetut Lapset Rikotut perheet ry:n puheenjohtaja)

Keskustelulle ja kysymyksille varattu aikaa.

Tilaisuus on maksuton.

Lisäinfo ja ilmoittautuminen Jorma Heikkiselle 040 574 2448.

10.3.2012

Mielenterveyden keskusliitto ry hallitus:

Mielenterveysongelma ei tee huonoksi vanhemmaksi

Mielenterveysongelmien käyttämisessä lastensuojelutoimenpiteiden perusteena on oltava tarkkana. Mielenterveyden keskusliiton tietoon on tullut, että vanhemman aikaisemmat tai nykyiset mielenterveysongelmat painavat vaa’assa hyvin paljon ja niitä saatetaan jopa käyttää verukkeena lastensuojelupäätöksiä tehtäessä.

Lastensuojelutoimenpiteistä päättävän viranomaisen pitää huolellisesti selvittää huoltajan nykyinen terveydentila, mikäli sitä aiotaan käyttää edes osittain toimenpiteen perusteena.

Lastensuojeluviranomaiset vetoavat usein huoltajan mielenterveysongelmiin keskeisenä syynä päättäessään lapsen huostaanotosta, huoltajuudesta ja tapaamisoikeudesta. Sosiaaliviranomaisella ei yleensä ole tarkkaa tietoa mielenterveysongelman laadusta, vakavuudesta eikä vanhemman oireiden senhetkisestä tilanteesta. Perusoletus näyttää olevan, että aiempi tai nykyinen mielenterveysongelma leimaa vanhemman vajavaiseksi huolehtimaan lapsestaan.

Viranomaisilla on selvästi huonosti tietoa psyykkisen sairauden tosiasiallisesta vaikutuksesta ihmisen kykyyn toimia vanhempana.

Hätiköidyt, mielivaltaiset päätökset ovat epäoikeudenmukaisia ja ne aiheuttavat paljon inhimillistä kärsimystä. Lapsen erottaminen vanhemmistaan on aina asianomaisille järkyttävä ratkaisu ja siitä voi olla arvaamattomia seurauksia.

Myös taloudelliset seuraamukset voivat olla katastrofaalisia. Jos esimerkiksi pienituloinen yksinhuoltaja on saanut järjestettyä asumistuen, lapsilisän, elatustuen ym. avulla perheen elämän tasapainoon, yhtäkkinen lapsen huostaanotto romuttaa kaiken. Huoltaja menettää heti kaikki lasta koskevat tuet. Niinpä hän ei voi edes pitää entistä asuntoa. Lapsen käynnit vanhemman luona vaikeutuvat, eikä vanhemman ole helppo ottaa lasta takaisin huostaanoton päättyessä tai peruuntuessa. Näin sosiaaliviranomaisen hätiköity, aiheeton huostaanottopäätös aiheuttaa peruuttamattoman vahingon, vaikka päätös muuttuisi huoltajan todellisen terveydentilan ja huoltajana toimimisen kyvyn selvittyä esimerkiksi lääkärinlausunnon perusteella.

Lisätietoja:

Puheenjohtaja Pekka Sauri 0500-433 464

Toiminnanjohtaja Timo Peltovuori 0500-438 858

Mainokset
Kategoria(t): Artikkelit. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Uusi suunta lastensuojeluun – Perheille lisää tukea!

  1. mspupu sanoo:

    ”Myös taloudelliset seuraamukset voivat olla katastrofaalisia. Jos esimerkiksi pienituloinen yksinhuoltaja on saanut järjestettyä asumistuen, lapsilisän, elatustuen ym. avulla perheen elämän tasapainoon, yhtäkkinen lapsen huostaanotto romuttaa kaiken. Huoltaja menettää heti kaikki lasta koskevat tuet. Niinpä hän ei voi edes pitää entistä asuntoa.”

    Tämä on totta, itse kävin tämän painajaisen läpi kun lapset huostaanotettiin laittomasti.

    • Christine Vesivuori sanoo:

      Minulta otettii poika,joka piti karmista kiinni ja joka mu pyyettii irrottaa ja voi luoja sitä itkua.Hän on minu elämä vieläki ja sossusta ei kerrota edes yht.tietoja.mä en tiedä missä mu poika on.Jälkee päi tämä hakija työpari sossusta totes,jotta olin nii järkyttyny poikaa haettaessa,että ne oli ihmeissää.Mitä ihmettä tämä on ja miksi en saa puhella poikani kanssa?Ei ole rikos rekisteriä ja se miksi poika otettii poikkee,perustuu menneisyytee ja sonna olettamisee,mihi kuitenki on faktat todisteet,ettei piä paikkaansa.Pyysin sos.virk.soittamaa ystävälle,joka tuntee suht.h.koht.ei suostunu,eikä mitää muitakaa dokkareita selville.annoin jopa fc osotteeni,jotta näkee,mitä meiä elämä on.mikää ei auttanu,menneisyys ja olettamus oli tärkiämpää kokonaisuudessaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s