’Taide on terapiaa’- näyttelyn taiteilija Jorma Heikkinen

Jorma Heikkinen on turkulainen kuvantekijä. Hän tuo esiin taiteen terapeuttisen merkityksen. Taiteen avulla on mahdollista lisätä omaa itsetuntemustaan, purkaa erilaisia tunnetiloja, työstää kokemuksiaan ja elämänhistoriaansa. Taide tarjoaa mielekkään tekemisen vaihtoehdon ja itsearvostuksen rakentumisen. Jorma Heikkinen on mielenterveysalan kouluttaja. Hänen aiheitaan ovat mm. itsehoitokoulutus, vertaistuki, kokemuskoulutus sekä taideterapia. Jorma Heikkinen on opiskellut Turun yliopistossa  filosofiaa, sosiologiaa, sosiaalipolitiikkaa, kasvatustiedettä, psykologiaa, valtio-oppia ja taloustiedettä. Taideterapiaa hän on opiskellut mm. Taideteollisen korkeakoulun (Taik) vuoden kestäneellä kurssilla. Jorma Heikkisen taidetta, maalauksia, kollaaseeja ja julistegrafiikkaa on ollut esillä useissa näyttelyissä. Hänen töitään on monissa mielenterveysyhdistyksissä sekä monilla mielenterveystyöntekijöillä. Jorma Heikkinen on psykonomiaatteen kehittäjä. Sen keskeinen ajatus on korostaa mielenterveyskuntoutujan omaa panosta kuntoutumisessaan: ”Jokainen on oman elämänsä paras asiantuntija.”  Jorma Heikkinen on liittänyt samankaltaisen ajatuksen myös luovuuteen. ”Jokaisella on luovuutta. Luovuus tulee esiin jokaisella, kunhan sille annetaan tilaa, aikaa, välineitä ja kannustusta.”

Jorma Heikkisen näyttelyssä ’Taide on terapiaa’ on esillä hänen vuosina 2008-2010 tekemiään maalauksia  ja julistegrafi ikkaa. Näyttely on esillä Tsemppi-Talolla 3.5.-10.6. 2011. Näyttelyn avajaiset ovat ma 2.5. klo. 13.00-14.00.

Jorma Heikkiselle taiteen harrastaminen on terapiaa. Taide tarjoaa mahdollisuuden kehittää omaa itsetuntemustaan ja itsearvostusta. Se lohduttaa ja mahdollistaa tunteiden purkamisen.
Heikkisen maalauksia voidaan luonnehtia ekspressiivisiksi. Kuvallinen itseilmaisu mahdollistaa välineen oman mielenterveyden itsehoidossa.  Jorma Heikkinen on turkulainen mielenterveyskuntoutuja, taiteilija ja kirjoittaja, joka on 25 vuotta toiminut ansiokkaasti mielenterveysyhdistystoiminnan kehittäjänä. Hän on saanut mm. Mielenterveyden keskusliiton kultaisen ansiomerkin, Sosiaaliturvan keskusliiton kansalaistoiminnan tunnustuspalkinnon ja vuoden mielenterveystyöntekijän palkinnon ansiokkaasta työstään mielenterveyskuntoutujien ja mielenterveysyhdistysten hyväksi.

Näyttely on avoinna ma- to  klo 8.00–15.30 ja pe kello 12.00–15.30 , Tsemppi-talolla, Mikonk. 2, Turku.

Mitä on taideterapia

Taideterapiaa kutsutaan myös kuvataideterapiaksi. Taideterapia on yksi luovuusterapioiden muoto. Muita luovuusterapioita ovat mm. musiikkiterapia, tanssiterapia, valokuva-, elokuva- ja videoterapia, kirjallisuus- ja runoterapia, sosiodraama ja nukketeatteriterapia. Taideterapiassa erilaisia kuvallisen itseilmaisun keinoja käytetään hyväksi terapeuttisessa työssä.

Taideterapia mahdollistaa tunteiden, mielikuvien, muistojen, tunnelmien ja sisäisten mielentilojen  ilmaisun. Taideterapian harjoittaminen mahdollistaa itsetuntemuksen kehittymisen. Se herättää mielikuvia ja tunteita. Se toimii myös kokemusten ja elämysten jäsentäjänä. Se voi antaa merkityksen ja tulkinnan johonkin kokemukseen, ristiriitaiseen elämäntilanteeseen, ihmissuhteeseen tai ajatustottumukseen. Taiteen keinoin voi tulla ilmaistuksi jokin kokemus tai ajatus, jota ei voi sanoin ilmaista. Taiteen keinoin voi jokin vaikeasti ilmaistava tunne tulla puretuksi ja työstetyksi. Se mahdollistaa alitajuisen ilmaisun. Taide ja kuvallinen ilmaisu rikastuttaa sisäistä maailmaa. Se tarjoaa esteettisen kauneuden kokemuksen. Taideterapia mahdollistaa persoonan luovien voimavarojen esiintulon ja kasvun.
Taideterapiamuotoja on useita. Lähes jokaisella terapiakoulukunnalla on oma näkemyksensä siitä mitä taideterapia on ja miten se liittyy terapeuttiseen työhön. Näitä erilaisia näkemyksiä edustaa kaksi ääripäätä: Toinen ääripää näkee kuvallisen itseilmaisun terapian apuvälineenä ja työkaluna. Toinen ääripää näkee taiteen itseisarvona ja terapeuttisena sinänsä ja korostaa taideterapiaa itsenäisenä terapiamuotona. Taide ja kuvallinen itseilmaisu ovat aina terapeuttista. Se tarjoaa monia myönteisiä aineksia hyvän mielenterveyden rakentamiseksi. Taiteen harjoittamisella on myönteinen merkitys itsearvostuksen ja itsetunnon  rakentajana. Sillä on yksilön persoonaa eheyttävä merkitys. Taideterapia sopii monenlaisille ihmisryhmille. Sitä käytetään apuna lapsi- ja nuorisotyössä, päihdekuntoutuksessa, monien eri psykiatristen sairauksien hoidossa ja kuntoutuksessa sekä vanhustyössä. Taideterapia soveltuu myös monien somaattisten ja psykosomaattisten häiriöiden hoitoon.

Mainokset
Kategoria(t): Taideterapia Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s