Vaihtoehtoja pakkohoidolle:

THM Raija Kontion väitöskirja:

Potilaiden eristämiselle ja sitomiselle löytyy vaihtoehtoja psykiatrisessa hoidossa

Eristäminen ja sitominen eivät ole ainoa vaihtoehto vakavasta mielenterveyshäiriöstä kärsivälle väkivaltaisesti käyttäytyvälle potilaalle – on myös muita vaihtoehtoja. Tämä tulee esiin THM Raija Kontion väitöskirjatutkimuksessa, jossa asiaa tutkittiin potilaiden, hoitajien ja lääkärien näkökulmasta.

Tutkimusaihe on ajankohtainen, sillä eristämisen ja sitomisen käytön vähentäminen ja vaihtoehtoisten menetelmien tarjoaminen sekä potilaan osallisuuden lisääminen hoidossaan on noussut laajasti esille Euroopassa ja Suomessa niin lainsäädännössä kuin EU:n, WHO:n ja kansallisissa suosituksissa. Esimerkiksi Euroopan komission kidutuksen vastainen komitea on vaatinut eristämisen ja sitomisen käytön vähentämistä ja kiinnittänyt huomiota eristyshuoneiden epäinhimillisiin olosuhteisiin ja antanut siitä suosituksia. Sosiaali- ja terveysministeriön Mieli-2009 ohjelma asettaa tavoitteeksi vähentää psykiatrisia sairaansijoja 3000:en ja samalla vähentää potilaiden rajoittamista psykiatrisissa sairaaloissa 40 prosenttia nykyisestä vuoteen 2015 mennessä.

Eristämisen ja sitomisen käyttöä on säädelty mielenterveyslaissa (1116/1990). Niitä käytetään vasta viimeisenä vaihtoehtona vain silloin kun millään muulla tavalla ei voida taata potilaan itsensä tai muiden turvallisuutta. Mikäli eristämistä ja sitomista käytetään potilaan hoidossa, se tulee tapahtua turvallisesti, potilasta kunnioittaen ja lääkärin valvonnassa. Potilaan tulee saada inhimillistä kohtelua ja hoitoa sekä tietoa eristämisen tai sitomisen syistä ja kestosta. Potilaan kanssa yhdessä laaditut kirjalliset hoitosopimukset auttavat potilasta suunnittelemaan omaa hoitoaan ja sitoutumaan hoitoonsa.

Potilaiden ja henkilökunnan kokemukset kielteisiä

Kontion väitöskirjatutkimus osoitti, että potilaiden eristämis- ja sitomiskokemukset ovat pääsääntöisesti kielteisiä. Potilaat ovat kokeneet ahdistusta, pelkoa ja yksinäisyyttä. Myös henkilökunta kokee potilaan eristämisen ja sitomisen ahdistavana ja eettisesti ristiriitaisena. Tutkimuksessa potilaat, hoitajat ja lääkärit toivat esiin eristämisen ja sitomisen vaihtoehtoja. Näitä ovat esimerkiksi henkilökunnan läsnäolo potilaan vierellä ja inhimillinen vuorovaikutus, mielekkään päiväohjelman ja aktiviteettien (kuten liikunta, työ- ja toimintaterapia) tarjoaminen potilaalle niin osastolla kuin sen ulkopuolella, tarkoituksenmukainen lääkehoito sekä viihtyisä ja turvallinen ympäristö (mm. yhden hengen potilashuoneet).

Väkivalta-, eristämis- ja sitomistilanteiden läpikäynti on tärkeää sekä potilaan että henkilökunnan näkökulmasta. Tilanteita voidaan käydä läpi esimiesten kanssa. Myös ulkopuolisen henkilön kuten potilasasiamiehen tai sairaalapastorin käyttö on suositeltavaa. Lisäksi eristyshuoneiden viihtyisyyttä tulee lisätä turvallisilla huonekaluilla ja potilaalle tulisi tarjota mielekästä tekemistä myös eristyshuoneessa. Tällaista voi olla esimerkiksi musiikin kuuntelu, lukeminen tai television katselu.

Henkilökunnan koulutus ei yksin riitä

Kontion väitöskirjatutkimuksen viimeisessä vaiheessa tutkittiin Euroopan komission hankkeessa kehitetyn verkkokurssin Vaihtoehtoja mielenterveyspotilaan kohtaamiseen vaikutuksia hoitajien ammatilliseen osaamiseen psykiatrissa sairaaloissa. Tutkimustulokset osoittivat, että hoitokäytänteiden kehittäminen edellyttää monipuolista ja pitkäjänteistä paneutumista hoitoympäristöissä. Tämä ei tapahdu yksinomaan henkilökunnan koulutuksella. Tarvitaan määrätietoista johtamista, johdon tukea vaihtoehtoisten menetelmien käyttöön, ajanmukaisia ja näyttöön perustuvia kirjallisia ohjeita sekä käytännön työkaluja arkeen.

Kontion tutkimus kuuluu Turun yliopiston hoitotieteen laitoksella meneillään olevaan tutkimushankkeeseen, jossa pyritään kehittämään tutkimustietoon perustuvia ja laadukkaita hoitomenetelmiä psykiatriseen hoitotyöhön. Tutkimushanketta ovat tukeneet Euroopan komissio sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri.

Lähde:http://domino.utu.fi/tiedotus/tiedotukset.nsf/61345dc704eae28ac22568bd00428706/148eef0b1c4827c3c22578410038f5e7?OpenDocument

Poverpointesitys Stakesin Pakkoseminaarissa 25.9. 2007 Niuvanniemessä: Pakko ei ole hoitoa

Mainokset
Kategoria(t): Artikkelit. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s