TAIDE ON TERAPIAA

Mitä taideterapia on?

Taideterapiaa kutsutaan myös kuvataideterapiaksi. Taideterapia on yksi luovuusterapioiden muoto. Muita luovuusterapioita ovat mm. musiikkiterapia, tanssiterapia, valokuva-, elokuva- ja videoterapia, kirjallisuus- ja runoterapia, sosiodraama ja nukketeatteriterapia.

Taideterapiassa erilaisia kuvallisen itseilmaisun keinoja käytetään hyväksi terapeuttisessa työssä. Taideterapia mahdollistaa tunteiden, mielikuvien, muistojen, tunnelmien ja sisäisten mielentilojen  ilmaisun. Taideterapian harjoittaminen mahdollistaa itsetuntemuksen kehittymisen. Se herättää mielikuvia ja tunteita. Se toimii myös kokemusten ja elämysten jäsentäjänä. Se voi antaa merkityksen ja tulkinnan johonkin kokemukseen, ristiriitaiseen elämäntilanteeseen, ihmissuhteeseen tai ajatustottumukseen. Taiteen keinoin voi tulla ilmaistuksi jokin kokemus tai ajatus jota ei voi sanoin ilmaista. Taiteen keinoin voi jokin vaikeasti ilmaistava tunne tulla puretuksi ja työstetyksi. Se mahdollistaa alitajuisen ilmaisun. Taide ja kuvallinen ilmaisu rikastuttaa sisäistä maailmaa. Se tarjoaa esteettisen, kauneuden kokemuksen. Taideterapia mahdollistaa persoonan luovien voimavarojen esiintulon ja kasvun.

Taideterapia muotoja on useita. Lähes jokaisella terapiakoulukunnalla on oma näkemyksensä siitä mitä taideterapia on ja miten se liittyy terapeuttiseen työhön. Näitä erilaisia näkemyksiä edustaa kaksi ääripäätä. Toinen ääripää näkee kuvallisen itseilmaisun terapian apuvälineenä ja työkaluna. Toinen ääripää näkee taiteen itseisarvona ja terapeuttisena sinänsä ja korostaa taideterapiaa itsenäisenä terapiamuotona. Tässä julkaisussa asetutaan jälkimmäisen näkemyksen kannalle. Taide ja kuvallinen itseilmaisu on aina terapeuttista. Se tarjoaa monia myönteisiä aineksia hyvän mielenterveyden rakentamiseksi. Taiteen harjoittamisella on myönteinen merkitys itsearvostuksen ja itsetunnon  rakentajana. Sillä on yksilön persoonaa eheyttävä merkitys.

Taideterapia sopii monenlaisille ihmisryhmille.  Sitä käytetään apuna lapsi- ja nuorisotyössä, päihdekuntoutuksessa, monien eri psykiatristen sairauksien hoidossa ja kuntoutuksessa sekä vanhustyössä. Taideterapia soveltuu monien somaattisten ja psykosomaattisten häiriöiden hoitoon.

Taide on terapiaa powerpointesitys

Mainokset
Kategoria(t): Taideterapia. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: TAIDE ON TERAPIAA

 1. annemarita sanoo:

  Kiitos Jorma HYvistä
  kysymyksistä.
  KUN kuntoutuminen pääsee vauhtiin, tarvitaan jotakin, joka liikahtaa sisältä päin., avainta – lukkoon- ja
  KYSYMYS ON SELLAINEN JOKA AVAA ;KUTEN TAIDE VÄREISSÄ.

  punnitsin monia asioita, jotka voin hyvästä sydämestäni todeta OIKEIKSI täällä ollen keskeisinä teemoinakin. ON hienoo olla kuntoutuja jolla on oikeus kuntoutumiseen!
  Anne Ruuska.

  • Moi Anne!
   Oikeus kuntoutumiseen. Todellakin kaikilla tätä oikeutta ei ole. Kun puhutaan ihmisoikuksista
   milenterveyskuntoutujien kohdalla, pitäisi ottaa ihmisoikeuskysymyksenä esille oikeus kuntoutumiseen
   ja oikeus myös olla sairas. Liian monelta tämä oikeus kielletään tai ihmiset ennakkoluulojen tai häpeän
   seurauksena kieltävät tämän oikeuden itseltään. On ihmisoikeuskysymys myös oikeus toisten kokemistavasta
   poikkeavaan erillaisaan tapaan kokea ja tiedostaa maailma. On saatava oikeus olla masentunut, ahdistunut, hypomaaninen. On oltava oikeus kuulla ääniä joita toiset eivät kuule. On oikeus kokea ja ajatella muista poikkeavalla
   tavalla. Tämä psykonoominen näkökulma on jäänyt varsin vähälle huomiolle jopa MTKL:n piirissä.

 2. tarja laitinen sanoo:

  Kiitos mahtavan kauniista ja hienosta esityksestä jonka olet jakanut nettiin. Saako esitystäsi käyttää, siis näyttää taidekursseilla? Kiittäen, Tarja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s