Yksinäisyys

Yksinjääminen mielenterveyden vakavin uhkatekijä

Elämme yksinäisyyden aikakautta

Individualismi, yksilökeskeinen elämäntapa ja kilpailua korostava kulttuuri on viimeisen viidenkymmenen vuoden aikana yleistynyt kaikkialla ja se on saanut yhä korostuneemman ja laajenevan aseman yhteiskunnassa. Tämän kehityksen myötä aikaisemmin vahvat sosiaaliset yhteisöt ovat menettäneet vähitellen merkityksen ihmisten elämän tukipilareina. Yksin eläminen ja yksin oleminen sekä yksinäisyys ovat yleistyneet. Yksinäisyydestä on tullut normaali tila ja se hyväksytään luonnollisena  elämään kuuluvana asiana, jonka yksilö on itse omilla valinnoillaan luonut. Sosiaalinen eristyneisyys ja elämänpiirien pirstoutuminen ja köyhtyminen ovat tulleet leimallisiksi ajallemme. Elämme yksinäisyyden aikakautta.

Yksinäisyys synnyttää turvattomuutta

Yksinäisyyden yleistyminen on tuonut mukanaan turvattomuuden. Työyhteisöt, sukulaissuhteet ja monet ennen niin vahvat sosiaaliset verkostot ja yhteisöt eivät enää tyydytä kokonaisvaltaisesti ihmisten turvallisuuden tunnetta. Ajassamme on yleistynyt amerikkalainen ajattelutapa: ’Ihminen on itse vastuussa menetyksistään, työttömyydestä, syrjäytymisestä, köyhyydestä ja hylätyksi tulemisesta. Hän on itse syypää siihen, että on luuseri’ Näin yksinäisyyden yleistyminen on merkinnyt turvattomuuden lisääntymistä.

Yksinäisyys aiheuttaa syrjäytymistä

Sosiaalinen eristyneisyys, ihmissuhteinen vähäisyys ja yksinäisyys ylläpitää syrjäytymistä, joka puolestaan lisää ihmisten yksinäisyyttä. Näin syntyy yksinäisyyden noidankehä joka vahvistaa itse itseään.

Yksinäisyys hylätyksi tulemisen kokemuksena

Yksinäisyys on kokemuksena hylätyksi tulemista. Jokainen ihminen tarvitsee toisia ihmisiä, jokaiselle on vahva tarve tulla hyväksytyksi. Jokainen unelmoi pohjimmiltaan rakastetuksi tulemisesta. Aikamme jota elämämme on esineellistänyt ihmissuhteet. Niistä on tullut välineitä, joilla hankitaan nautinnon kokemuksia. Kun tätä nautintoa ei enää saa, ihminen voidaan heittää pois kuin tarpeeton ja jätteeksi koettu tavara.

Yksinäisyys on  mielenterveyden vakavin uhkatekijä

Ylläpitääkseen mielenterveyttään jokainen ihminen tarvitsee vastavuoroisia ihmissuhteita. Kun ne puuttuvat, mielenterveydelle on syntynyt vakava uhka ja se voi järkkyä. Ilman hyväksytyksi tulemisen kokemusta mielenterveydeltä puutuu perusta. Yksinäisyys ja sosiaalinen eristyneisyys ovat mielenterveyden riskitekijöistä yleisin ja vakavin.

Lue lisää yksinäisyydestä: YKSINÄISYYSVIHKOpak

Mainokset
Kategoria(t): Mielenterveys. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s