Mielenterveyslaki uudistettava

Mielenterveyslaki uudistettava

Valtiontalouden´tarkastusvirasto:

Mielenterveyslaki on puutteellinen, pirstaleinen ja liian yleinen

Mielenterveyslaki on hyvä esimerkki Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän mosaiikkimaisuudesta ja liian yleisesti kirjoitetusta lainsäädännöstä. Mielenterveyslain tulkinta edellyttää rinnakkaisluentaa useiden lakien kanssa ja jättää niiden soveltajille paljon tulkinnanvaraa. Mielenterveyslain tavoitteissa korostetaan ennaltaehkäisyä, hoitoa ja palveluiden järjestämistä avohuollossa, mutta käytännössä siinä käsitellään lähinnä tahdonvastaista hoitoa. Laissa puhutaan sosiaaliseen kuntoutukseen liittyvästä tuki- ja palveluasumisesta mutta ei määritellä, mitä sosiaalisella kuntoutuksella ja tehostetulla palveluasumisella tarkoitetaan. Näiden määritelmiä ei löydy myöskään muista mielenterveys- palveluja ohjaavista laeista. Asiakasmaksulaissa määritellään mielenterveyspotilailta perittävät maksut, mutta laista ja sitä koskevasta asetuksesta ei ylipäänsä löydy määritelmää sille, mitä psykiatrisella hoidolla tarkoitetaan. Mielenterveyspalvelujärjestelmä on myös parin viimeisen vuosikymmenen aikana rakentunut selkeästi kolmen pilarin varaan: erikoissairaanhoidon, perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon. Näiden välisen yhteistyön toimivuus on tärkeää, kun laitospaikkoja aiotaan edelleen vähentää. Lainsäädäntö jättää kuitenkin kokonaan huomioimatta sosiaalihuollon roolin mielenterveyspotilaan jatkohoidossa.

Tarkastusviraston näkemyksen mukaan mielenterveyslakiin tulisi koota kaikki käytössä olevat mielenterveyspalvelut (sosiaali- ja terveyspalvelut) ja niiden organisointia koskevat säännökset kansanterveyslaista, sosiaalihuoltolaista ja erikoissairaan- hoitolaista. Tarkastusvirasto pitää myös hyvänä mielenterveys- ja päihdesuunnitelmassa esitettyä ehdotusta tahdosta riippumattomasta hoidosta (ehdotus 4). Sen mukaan sosiaali- ja terveysministeriö laatii itsemääräämisoikeuden rajoitukset sisältävän sosiaali- ja terveydenhuollon yhteisen puitelain.

Valtiontalouden´tarkastusviraston tuloksellisuustarkastus- kertomukset 194/2009 s.132-133


Mainokset
Kategoria(t): Mielenterveys. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Mielenterveyslaki uudistettava

  1. Tuo on totta. Sosiaalihuolto useimmiten jättää mielenterveyspotilaan täysin heitteille sekä sairaalassa oloaikana että sairaalahoidon jälkeen. Tiedän useita tapauksia jolloin potilas on saanut maksuhäiriömerkinnän tai jopa häädetty asunnostaan maksamattomien vuokrien takia. Miten ihmeessä suurin piirtein katatonisessa deppressiossa sairaalassa makaava pystyisi hoittamaan vuokransa. Potilaan täytyy olla ääärettömän aktiivinen, kärsivällinen ja oma-aloitteinen jotta ylipäänsä saisi mitään tukea sosiaalihuollosta ja näinhän ei juuri koskaan ole ja sairaaloiden sosiaalityöntekijöiden kanssa on sama juttu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s