Taide on terapiaa

Jorma Heikkinen

Taide on terapiaa

Taiteen harrastaminen on ollut minulle lohduttavaa ja terapiaa viimeiset kolmekymmentä vuotta. Sairastuin 1976  kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Aloitin maalaamaan vesiväreillä ja piirtämään vesiväripinnoille niissä näkemiäni hahmoja ja kasvoja. Tästä tuli minulle pakkomielle. Kuljin kaikkialla mukanani vihko johon piirtelin ja kirjoitin päiväkirjamerkintöjä.

Myöhemmin aloitin tekemään myös kollaaseja. 90-luvulla
ryhdyin tekemään tietokonegrafiikkaa. Tekemiäni kollaaseja ja
tietokonegrafiikkaa olen lahjoittanut ja myynyt varmaankin jo 4000-5000kappaletta. Niitä on mm. monien mielenterveys- yhdístysten seinillä. Taide on ollut minulle terapiaa. Se on lohduttanut ja auttamaan purkamaan vaikeita tunnetiloja.  Taiteen avulla olen saanut kanavoitua ahdistustani ja levottomuuttani maalauksiin ja piirroksiin. Olen saanut myös opiskella jonkin verran taideterapiaa. Viimeksi olin Taideteollisen korkeakoulun (Taik) vuoden kestäneellä taideterapia opintojaksolla.

Mitä taideterapia on

Taideterapiaa kutsutaan myös kuvataideterapiaksi. Taideterapia on yksi luovuusterapioiden muoto. Muita luovuusterapioita ovat mm. musiikkiterapia, tanssiterapia, valokuva-, elokuva- ja videoterapia, kirjallisuus- ja runoterapia, sosiodraama ja nukketeatteriterapia.

Taideterapiassa erilaisia kuvallisen itseilmaisun keinoja käytetään hyväksi terapeuttisessa työssä. Taideterapia mahdollistaa tunteiden, mielikuvien, muistojen, tunnelmienja sisäisten mielentilojen  ilmaisun. Taideterapian harjoittaminen mahdollistaa itsetuntemuksen kehittymisen. Se herättää mielikuvia ja tunteita. Se toimii myös kokemusten ja elämysten jäsentäjänä. Se voi antaa merkityksen ja tulkinnan johonkin kokemukseen, ristiriitaiseen elämäntilanteeseen, ihmissuhteeseen tai ajatustottumukseen.
Taiteen keinoin voi tulla ilmaistuksi jokin kokemus tai ajatus jota ei voi sanoin ilmaista. Taiteen keinoin voi jokin vaikeasti ilmaistava tunne tulla puretuksi ja työstetyksi. Se mahdollistaa alitajuisen ilmaisun. Taide ja kuvallinen ilmaisu rikastuttaa sisäistä maailmaa. Se tarjoaa esteettisen, kauneuden kokemuksen. Taideterapia mahdollistaa persoonan luovien voimavarojen esiintulon ja kasvun.

Taideterapia muotoja on useita. Lähes jokaisella terapiakoulukunnalla on oma näkemyksensä siitä mitä taideterapia on ja miten se liittyy terapeuttiseen työhön. Näitä erilaisia näkemyksiä edustaa kaksi ääripäätä. Toinen ääripää näkee kuvallisenitseilmaisun terapian apuvälineenä ja työkaluna. Toinen ääripää näkee taiteen itseisarvona ja terapeuttisena sinänsä ja korostaa taideterapiaa itsenäisenä terapiamuotona. Itse asetun jälkimmäisen näkemyksen kannalle. Taide ja kuvallinen itseilmaisu on aina terapeuttista. Se tarjoaa monia myönteisiä aineksia hyvän mielenterveyden rakentamiseksi. Taiteen harjoittamisella on myönteinen merkitys itsearvostuksen ja itsetunnon  rakentajana. Sillä on yksilön persoonaa eheyttävä merkitys.

Taideterapia sopii monenlaisille ihmisryhmille.  Sitä käytetään apuna lapsi- ja nuorisotyössä, päihdekuntoutuksessa, monien eri psykiatristen sairauksien hoidossa ja kuntoutuksessa sekä vanhustyössä. Taideterapia soveltuu myös monien somaattisten ja psykosomaattisten häiriöiden hoitoon.

Hyvän mielen galleriassa (Ratakatu 9, Helsinki)  on marras-joulukuussa 2009  Jorma Heikkisen töitä
esillä.

Mainokset
Kategoria(t): Taideterapia. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s