VUODEN MIELENTERVEYSTYÖNTEKIJÄ

10. joulukuuta

Turun Sanomat

Julkaistu 10.10.2006 2:33:19

TS/Timo Jakonen
Jorma Heikkinen

Jorma Heikkisestä vuoden mielenterveystyöntekijä

Turun Sanomat

Omaiset mielenterveystyön tukena Lounais-Suomen yhdistys ry on valinnut psykonomi Jorma Heikkisen vuoden 2006 mielenterveystyöntekijäksi.

Jorma Heikkinen on lisännyt kokemusasiantuntijuuden eli psykonomian arvostusta mielenterveystyössä. Hän on toiminut aktiivisesti mielenterveysyhdistysten toiminnan puolestapuhujana. Hän on omalla toiminnallaan vähentänyt mielenterveysongelmiin liittyvää häpeää.

Omaiset mielenterveystyön tukena -yhdistys vietti maanantaina teemapäivää, jonka tavoitteena oli tuoda julkisuuteen omaisten asemaa, toiveita ja tuentarpeita koskevia näkökulmia. Yhdistys haluaa erityisesti korostaa omaisten kykyä ja halua toimia yhteistyössä kuntoutujien sekä sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten kanssa.

Osaavat, terveet ja yhteistyöhaluiset omaiset ovat yhdistyksen mukaan tärkeä voimavara arkipäivän asiantuntijoina ja läheistensä tukijoina.

Julkaistu 10.10.2006 2:33:19

Turun Sanomat

Julkaistu 11.10.2007 2:33:20

TS/Arto Takala
Mielenterveyskuntoutuja Jorma Heikkinen korostaa, että jokaisen on itse huolehdittava omasta mielenterveydestään. – Keinoja on monia. Joillekin hyvä keino on liikunta, toisille esimerkiksi taide, Heikkinen sanoo.

Häpeä ja leimautuminen synkentävät yhä arkea

Asenteet mielenterveyskuntoutujia kohtaan entistä suvaitsevaisempia

ANU VÄLILÄ

Mielenterveyskuntoutujiin suhtaudutaan Suomessa hieman aiempaa suvaitsevaisemmin, käy ilmi tuoreesta mielenterveysbarometrista. Häpeän tunne ja hullun leima synkentävät kuitenkin yhä monen mielenterveyskuntoutujan arkea.

– Asenteet mielenterveysongelmia ja -kuntoutujia kohtaan ovat edelleen melko negatiivisia, vaikka pientä lieventymistä onkin havaittavissa. Psyykkistä sairautta käytetään lyömäaseena ja mielisairaus leimaa ihmisen usein kokonaan, vaikka hän on paljon muutakin kuin sairautensa, toteaa kolmekymmentä vuotta kaksisuuntaisen mielialahäiriön kanssa elänyt Jorma Heikkinen.

Mielenterveysbarometrin mukaan naiset ovat miehiä suvaitsevaisempia mielenterveysongelmaisia kohtaan.

Suvaitsevaisuus lisääntyy hieman iän myötä. Kielteisimmin kuntoutujiin suhtautuvat aikaisempien vuosien tapaan varakkaat ja koulutetuimmat.

Heikkinen ei pidä tuloksia yllättävinä, mutta kuitenkin hieman hämmentävinä, sillä hänen kokemuksensa mukaansa kielteiset asenteet johtuvat usein tiedonpuutteesta.

Asenteet tulevat Heikkisen mukaan ilmi muun muassa mielenterveyskuntoutujien torjumisena sekä heidän älykkyytensä kyseenalaistamisena.

– Infantilisointi on yleistä, mikä on suuri loukkaus. Mielisairaasta ajatellaan monesti, että hän on sekaisin ja ihan omissa maailmoissaan, mikä ei ole totta. Kuntoutuja on kohdattavissa tässä ja nyt, Heikkinen toteaa ja muistuttaa, että myös mielenterveyskuntoutujien omat häpeän tunteet estävät ja hidastavat esimerkiksi hoitoon hakeutumista.

– Moni ei häpeän vuoksi käytä palveluja, joita olisi tarjolla. Hoitoon hakeudutaan vasta kun sairaus on jo edennyt pitkälle, Heikkinen sanoo.

“Masennus tuntuu pieneltä kuolemalta”

52-vuotias Heikkinen sairastui kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön parikymppisenä. Rajut mielialanvaihtelut saivat sairauden alkuvuosina Heikkisen mielen ailahtelemaan syvästä masennuksesta psykoottisuuteen, minkä vuoksi hän vietti pitkiä aikoja sairaalahoidossa.

Sittemmin sairaus on taantunut. Psykoottisuutta Heikkisellä ei ole ollut enää kymmeneen vuoteen, mutta vaikeat masennuskaudet lamaannuttavat hänet edelleen muutaman kerran vuodessa.

– Välillä olen hyvin sulkeutunut. En jaksa tehdä mitään enkä nauti mistään. Masennus tuntuu ajoittain sielulliselta tukahtumiselta, pieneltä kuolemalta. Sitten sitä pääsee taas masennuksen yli. Tulee energisempi ja aktiivisempi olo, Heikkinen kuvailee.

Heikkinen on sairautensa vuoksi ollut jo vuosia työkyvyttömyyseläkkeellä. Vailla tekemistä hän ei kuitenkaan ole. Heikkinen tekee vapaaehtoistyötä Turun Mielenterveysyhdistys ITU ry:ssä ja istuu yhdistyksen hallituksessa. Hän myös luennoi mielenterveysaiheista ja harrastaa taiteita.

– Vajaakuntoisten työnsaantia pitäisi ehdottomasti helpottaa. Palkkatyöllä on niin suuri arvo, että moni menettää huomattavan osan ihmisarvostaan sairastuttuaan ja jäätyään vaille työtä. Moni myös eristäytyy sosiaalisesti ja syrjäytyy.

Hyväksyminen auttaa selviytymään

Heikkinen pitää tärkeänä selviytymiskeinona sairauden hyväksymistä.

– Itselleni tärkeää on selviämiskeskeinen ajattelu. Ei ole olemassa poppamiestä, joka poistaisi sairauden, vaan jokaisen ihmisen on itse hoidettava omaa mielenterveyttään. Psykoterapiassakin keskeisimmän työn tekee kuntoutuja itse ja paras psykiatri löytyy omasta sisimmästä.

Heikkinen löysi pian sairastumisensa jälkeen taiteesta itselleen sopivan hoitokeinon.

Hän käsittelee teoksissaan muun muassa mielenterveysongelmiin liittyviä häpeän ja yksinäisyyden tunteita.

– Taide mahdollistaa omien tunteiden esiintuomisen ja käsittelyn. Taide mahdollistaa sellaisten asioiden ilmaisemisen, joita on vaikea sanoa sanoin. Taide myös lohduttaa, se antaa tekemistä tekemättömyyden tilalle, Heikkinen kiteyttää.

Julkaistu 11.10.2007 2:33:20

Julkaistu 26.11.2001 14:22:00 (Päivitetty 26.11.2001 14:24:00)

Jorma Heikkiselle tunnustuspalkinto mielenterveystyöstä

Jorma Heikkinen Turusta on saanut kansalaistoiminnan tunnustuspalkinnon panoksestaan vapaaehtoisessa mielenterveystyössä. Hänet haluttiin palkita erityisesti psykonomi-aatteen kehittämisestä. Heikkinen sai palkinnon Mielenterveysmessuilla Helsingissä tänään.Psykonomi on mielenterveysalan potilasasiantuntija. Hänellä on henkilökohtaista asiantuntemusta sekä teoriatietoa. Psykonomia ei ole haudanvakava tieteenala, vaan se on syntynyt pilke silmäkulmassa. Keskeistä siinä on, että mielenterveysongelmista kärsineet ja niistä toipuneet ovat itse parhaita asiantuntijoita ja hoitoalan ammattilaisten tulisi kuulla heitä.Turkuun on perustettu 96 Suomen Psykonomiopiston tuki ry. Psykonomin tutkinnon on suorittanut noin 200 henkilöä.

Julkaistu 26.11.2001 14:22:00 (Päivitetty 26.11.2001 14:24:00)

Ei kommentteja

 

Mainokset
Kategoria(t): Artikkelit. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s